Gallina de Mos: La raza Gallina de Mos, tiene otras denominaciones como gallina piñona, gallina galega y tiene su origen en la tierra de Chá, en la provincia de Lugo y tiene dos orientaciones productivas los huevos para consumo y la carne.
A comienzos del siglo XX se vieron por la comarca de la Terra Chá, en la provincia de Lugo, unas gallinas más grandes que las comunes, muy apreciadas por la calidad de sus carnes, y que destacaban por sus peculiares crestas. El origen de la gallina (Gallus gallus domesticus) viene del tronco común de las gallinas selváticas que proceden del sureste asiático, coincidiendo la mayoría de los historiadores en que la especie predecesora pasa por el Gallus bankiva. La mayor parte de las razas actuales proceden de cruces con una o con varias de las tres grandes razas-troncos asiáticas: Cochinchina, Langsham y Brahma-Putra. Basándose en esta clasificación, la Gallina de Mos se podría englobar dentro del origen Brahma-Putra, raza por la que si pudo verse influida, aunque es esta una afirmación difícilmente contrastable e insignificante en la actualidad.
Atendiendo a otras clasificaciones más actualizadas para los tipos básicos de razas de gallinas, incluimos nuestra raza entre las de tipo atlántico. Históricamente, los productores de Capón de Vilalba seleccionaban sus gallinas para la obtención de mejores ejemplares y destinarlos posteriormente para la obtención de su producto, aunque en muchos casos los ejemplares carecían de suficiente uniformidad morfológica. Es a partir de los años 40 cuando en la antigua Estación Pecuaria Regional de Galicia se somete la raza a un proceso de selección y fixación, adquiriendose los primeros ejemplares en la parroquia de San Xiao de Mos, del municipio de Castro de Rei, provincia de Lugo, por lo que se decide darle al grupo el nombre de la parroquia. Tras varios años y después de alcanzar la uniformidad de sus caracteres tanto morfológicos como productivos, comienza a su gran expansión por toda Galiza. En gran parte de los pueblos de Galiza se recuerda fehacientemente la raza, aunque aparentemente se extendió menos por la provincia de Pontevedra.
A partir del año 1960 con el afianzamiento de la avicultura industrial, se procede a una rápida introducción de cruces de razas de gallinas extranjeras, muy seleccionadas, para alcanzar altas producciones, que fueron apartando a las gallinas autóctonas, cayendo en el olvido la Gallina de Mos hasta llegar al peligro de extinción. La raza, como la conocemos hoy en día, es originaria de la comarca de la "Terra Chá", provincia de Lugo, aunque enseguida se extendió por las cuatro provincias gallegas y actualmente se encuentra distribuida en núcleos aislados por toda Galicia.
Esta gallina se adapta bien a cualquier tipo de terreno y condiciones atmosféricas, es de tipo mixto, con buen rendimiento cárnico, con una carne de mucho sabor, al que si le añade una producción aceptable de huevos, hace que la raza sea interesante para explotaciones avícolas rurales u otras explotaciones de mayor interés comercial.
Se crían en libertad, en permanente contacto con espacios abiertos y vegetación abundante. Así, unido a una alimentación compuesta de productos naturales como cereales (maíz, trigo, etc.), más todos aquellos productos que le proporciona la naturaleza, se obtienen producciones de gran calidad final.
Tiene un plumaje brillante, abundante y compacto, pone huevos de un mínimo de 50 gramos, con la cáscara de color marrón clara.
El gallo de esta raza pesa entre 3,5 y 4 kgs. y la gallina de 2,5 a 3 kgsy los anillos tienen aproximadamente 22 mm. el gallo y 20.2 mm. la gallina.
Su cabeza es más bien pequeña y bien conformada, con la cara roja, lisa y de textura fina y cresta de color rojo, en guisante, con tres filas longitudinales de papilas o puntos bien definidas.
Las barbillas son rojas, pequeñas, de textura fina, lisas, con el grosor inferior bien redondeado y las orejitas pequeñas, lisas, de forma lanceolada y de color roja, el pico fuerte, vigoroso y bien curvo, en la mandíbula superior predomina el color pardo oscuro sobre el córneo amarillento, en la mandíbula inferior pueden aparecer manchas de color pardo oscuro madres sólo en la parte proximal.
Los ojos son grandes, redondeados y de color naranja oscuro, el cuello esbelto y robusto, más bien largo, levantado, bien emplumado y bien unido a la cabeza, con esclavina abundante flotando sobre las costas, el tronco: ancho, profundo, largo, ligeramente inclinado cara a la cola, el dorso ancho y cayendo ligeramente a la cola, poblado de caireles de mediana longitud, el pecho ancho, profundo y prominente, de gran capacidad, la cola: de tamaño pequeño, las hoces caudales son cortas excediendo ligeramente a las plumas timones que son anchas y superpuestas, el abdomen amplio, las alas más bien pequeñas, bien rogadas y ceñidas al cuerpo.
Pernís fuertes, robustos, visibles y de mediana longitud, tarsos fuertes, gruesos, de color amarillo, de longitud mediana, sin plumas y con cuatro dedos fuertes y rectos.
La morfología de la gallina en general es como la del gallo, teniendo en cuenta las diferencias debidas al sexo. La cresta está menos desarrollada que en los gallos, las barbillas son más pequeñas y también es más pequeña la orejita pero conserva la forma lanceolada. El pecho es saliente pero menos que en el gallo y de formas más redondeadas
El conjunto del plumaje en el gallo es de color leonada con un matiz rojo-caoba claro, la esclavina y los caireles son de color más claro que el resto del manto. Las plumas tapaderas pequeñas de las alas y hombros son de un color más oscuro. Las remeras primarias son negras, bordeadas de leonado y las remeras secundarias son leonadas casi en su totalidad, excepto en el centro que adquieren color negro, con las tapaderas del vuelo negras. La cola tiene los timones y las hoces negras con un brillo verde metálico.
En la gallina el plumaje de la cabeza es leonado, con esclavina de color leonado intenso, siendo negras las tapaderas del vuelo y los timones de la cola y, en parte, las remeras primarias.
Cerdo Celta: La Raza de cerdo Celta, cerdo del país, cerdo gallego, beiro, cerdo de lomo de anguila, es originaria de toda Galicia y tiene una alta calidad de carne.
El género originario de todos los porcinos es el "Sus", con sus tres troncos prehistóricos: -Sus scrofa (jabalí europeo) -Sus mediterráneo (jabalí mediterráneo) -Sus vittatus (cerdo asiático).
El tronco Celta procedería del cruce Sus scrofa ferus con el subgénero Striatosus, que se extendió por distintos países de Europa, como Francia, Bélgica, Dinamarca, Rusia, Suecia, Noruega , Alemania, Austria, Hungría, Suiza y Portugal, dando lugar a distintas agrupaciones célticas, algunas de ellas ya extinguidas hoy en día.
En España se han descrito varios derivados célticos, además del Cerdo Celta, como el Navarro Baztanés, Catalán, de Vich, Molinés, de Guadalajara, Alistano, de Zamora, Lermeño, de Burgos y el tipo más unificado, llamado Chato Victoriano.El Cerdo Celta, representante del tronco Céltico puro, es la única raza porcina originaria de Galicia y era la más importante en nuestro país hasta comienzos de este siglo, sufriendo a partir de entonces una continua reducción censual y un abandono de la costumbre del pastoreo porcino, todo ello ocasionado por la despoblación rural y la emigración, lo que trajo consigo la falta de mano de obra y el abandono de las tierras y también por la importación de razas foráneas para intensificar los sistemas productivos e incrementar los rendimientos de las explotaciones.En el año 1951 sólo un 14% del total era de raza celta, para llegar posteriormente a la casi desaparición, incluso llegó a ser descatalogada en los años ochenta por el Ministerio de Agricultura, si bien en la actualidad está incluida en el Catálogo Oficial de Razas de Ganado de España como raza autóctona española de protección especial o en peligro de extinción, recogida en el Real decreto 1.682/1997, del 7 de noviembre.Actualmente, existen ejemplares de la raza en toda Galicia, aunque se concentran principalmente en la provincia de Ourense, en el sur de Lugo y en el centro y noroeste de A Coruña.
Es un animal rústico, ágil, con buena aptitud para la marcha por su fuerte aparato locomotor, lo que le permite recorrer grandes distancias en el pastoreo, adaptándose perfectamente a los bosques autóctonos gallegos, donde pastorea y aprovecha los recursos naturales estacionales como castañas y bellotas.
Tiene un sistema óseo y muscular muy desarrollado, sobre todo el tercio anterior, con cabeza fuerte, larga y carnosa, miembros alargados, que le confieren al jamón una forma de “violín”, dorso arqueado, de gran longitud, que alcanza en ocasiones el metro y medio, grupa derribada, piel gruesa poblada de cerdas y rabo largo. La longitud de la columna vertebral le confiere el bamboleo característico en su andar, lo que dio lugar a nombres populares como "Cerdo de lomo de anguila”.
Las hembras de Cerdo Celta se comienzan a cubrir a los 7-8 meses de edad y, tras una gestación de 114 días, suelen parir entre 12 y 14 lechones, que logran criar fácilmente porque poseen unas buenas cualidades maternales y un número suficiente de tetas útiles para alimentar todos los lechones.
La raza porcina celta agrupa animales de tamaño grande, dolicocéfalos y perfil frontonasal de subcóncavo a recto, eumétricos y longilíneos. En su conjunto son animales rústicos y armónicos.
Dentro de esta raza se diferencian 3 variedades de acuerdo a su localización y a la ausencia o presencia de pigmentaciones, la Santiaguesa, la Barcina y la Carballina. Las variedades santiaguesa y barcina se sitúan en el sur de las provincias de Lugo y A Coruña y en las provincias de Pontevedra y Ourense, mientras que la variedad carballina es originaria de la comarca de Carballo y comarcas limítrofes en la provincia de A Coruña.
Su cabeza es de tamaño grande, fuerte, alargada y de perfil frontonasal de subcóncavo a recto, siendo en su conjunto voluminosa con la frente plana y proporcionada, formando una arista aguda en la línea de la nuca.y orejas grandes y caídas que cubren los pequeños ojos.
Su cuello es largo, estrecho y fuerte y su tórax es fuerte y profundo, con costillares poco arqueados. Las espaldas largas, ligeramente inclinadas y de manifiesta musculatura, hacen más robusto el tercio anterior.
Su dorso y lomos son estrechos, largos (cuenta con seis vértebras lumbares) y arqueados. La línea dorsolumbar dibuja desde la cruz ancha un arco que se hace más prominente en la unión de espalda y grupa, que es caída, con formación muscular media. El rabo está provisto en su extremidad de una borla de cerdas y se retuerce de modo típico.
El vientre y genitales son externos, el vientre recogido, con línea inferior plana, con un mínimo de 6 pezones desarrollados, de implantación amplia y regularmente espaciados. y los testículos bien formados, simétricos en longitud y tamaño.
Sus largas y fuertes extremidades están bien formadas, con articulaciones impias y definidas y las pezuñas resistentes y duras, con ausencia total de pigmentación, le dan una marcha viva, grácil y de bamboleo característico de la raza.
En su pelo y color la variedad santiaguesa se caracteriza por poseer una piel rosada con ausencia total de pigmentaciones, la barcina posee pequeñas pigmentaciones a modo de lunares circulares de color gris-marengo y la carballina se caracteriza por las extensas pigmentaciones negras brillantes que en ocasiones pueden llegar a cubrir todo su cuerpo. En las tres variedades la piel está cubierta de abundantes cerdas, largas y fuertes.
Galiña de Mos : A raza Galiña de Mos, ten outras denominacións como galiña piñona, galiña galega e ten a súa orixe na terra de Chá, na provincia de Lugo e ten dúas orientacións produtivas os ovos para consumo e a carne.A comezos do século XX se viron pola comarca da Terra Chá, na provincia de Lugo, unhas galiñas máis grandes cás comúns, moi apreciadas pola calidade das súas carnes, e que salientaban por súas peculiares cristas. A orixe da galiña (Gallus gallus domesticus) vén do tronco común das galiñas selváticas que proceden do sueste asiático, coincidindo a maioría dos historiadores en que a especie predecesora pasa polo Gallus bankiva. A maior parte das razas actuais proceden de cruzamentos cunha ou con varias das tres grandes razas-troncos asiáticas: Cochinchina, Langsham e Brahma-Putra. Baseándose nesta clasificación, a Galiña de Mos poderíase englobar dentro da orixe Brahma-Putra, raza pola que se puido verse influída, aínda que é esta unha afirmación dificilmente contrastable e insignificante na actualidade.Atendendo a outras clasificacións máis actualizadas para os tipos básicos de razas de galiñas, incluímos a nosa raza entre as de tipo atlántico. Historicamente, os produtores de Capón de Vilalba seleccionaban as súas galiñas para a obtención de mellores exemplares e destinalos posteriormente para a obtención do seu produto, aínda que en moitos casos as exemplares carecían de suficiente uniformidade morfolóxica. É a partir dos anos 40 cando na antigua Estación Pecuaria Rexional de Galicia sométese a raza a un proceso de selección e fixación, adquiriendose os primeiros exemplares na parroquia de San Xiao de Mos, do municipio de Castro de Rei, provincia de Lugo, polo que se decide darlle ao grupo o nome da parroquia. Tras varios anos e despois de acadar a uniformidade dos seus carácteres tanto morfolóxicos como produtivos, comeza ao seu gran expansión por toda Galiza. En gran parte dos pobos de Galiza lémbrase fidedignamente a raza, aínda que aparentemente se estendeu menos pola provincia de Pontevedra.A partir do ano 1960 co afianzamento da avicultura industrial, procédese a unha rápida introdución de cruzamentos de razas de galiñas estranxeiras, moi seleccionadas, para acadar altas produccións, que foron apartando ás galiñas autóctonas, caendo no esquecemento a Galiña de Mos ata chegar ao perigo de extinción. A raza, como a coñecemos hoxe en día, é orixinaria da comarca da "Terra Chá", provincia de Lugo, aínda que deseguida se estendeu polos catro provincias galegas e actualmente atópase distribuída en núcleos illados por toda Galicia.Esta galiña adáptase ben a calquera tipo de terreo e condicións atmosféricas, é de tipo mixto, con bo rendemento cárnico, cunha carne de moito sabor, ao que se lle engade unha produción aceptable de ovos, fai que a raza sexa interesante para explotacións avícolas rurais ou outras explotacións de maior interese comercial.Críanse en liberdade, en permanente contacto con espazos abertos e vexetación abundante. Así, unido a unha alimentación composta de produtos naturais como cereais (millo, trigo, etc.), máis todos aqueles produtos que lle proporciona a natureza, obtéñense produccións de gran calidade final. Ten unha plumaxe brillante, abundante e compacto, pon ovos dun mínimo de 50 gramos, coa casca de cor marrón clara.O galo desta raza pesa entre 3,5 e 4 kgs. e a galiña de 2,5 a 3 kgsy os aneis teñen aproximadamente 22 mm. o galo e 20.2 mm. a galiña.A súa cabeza é máis ben pequena e ben conformada, coa cara vermella, lisa e de textura fina e crista de cor vermello, en chícharo, con tres filas lonxitudinais de papilas ou puntos ben definidas.As queixos son vermellas, pequenas, de textura fina, lisas, co canto inferior ben redondeado e as orejitas pequenas, lisas, de forma lanceolada e de cor vermella, o pico forte, vigoroso e ben curvo, na mandíbula superior predomina a cor pardo escuro sobre o córneo amarelado, na mandíbula inferior poden aparecer manchas de cor pardo escuro nais só na parte proximal.Os ollos son grandes, redondeados e de cor laranxa escuro, o pescozo esvelto e robusto, máis ben longo, erguido, ben emplumado e ben unido á cabeza, con esclavina abundante flotando sobre as costas, o tronco: largo, profundo, longo, lixeiramente inclinado cara á cola, o dorso largo e caendo lixeiramente á cola, poboado de caireles de mediana lonxitude, o peito largo, profundo e prominente, de gran capacidade, a cola: de tamaño pequeno, fócelas caudais son curtas excedendo lixeiramente ás plumas temóns que son largas e superpostas, o abdome amplo, as ás máis ben pequenas, ben rogadas e cinguidas ao corpo.Pernís fortes, robustos, visibles e de mediana lonxitude, tarsos fortes, grosos, de cor amarelo, de lonxitude mediana, sen plumas e con catro dedos fortes e rectos.A morfoloxía da galiña en xeral é como a do galo, tendo en conta as diferencias debidas ao sexo. A crista está menos desenvolvida que nos galos, as queixos son máis pequenas e tamén é máis pequena a orejita pero conserva a forma lanceolada. O peito é esaínte pero menos que no galo e de formas máis redondeadasO conxunto da plumaxe no galo é de cor leonada cun matiz vermello-caoba claro, a esclavina e os caireles son de cor máis claro có resto do manto. As plumas tapaderas pequenas das ás e ombreiros son dunha cor máis escuro. As remeras primarias son negras, bordeadas de leonado e as remeras secundarias son leonadas case na súa totalidade, agás no centro que adquiren cor negro, coas tapaderas do voo negras. A cola ten os temóns e fócelas negras cun brillo verde metálico. Na galiña a plumaxe da cabeza é leonado, con esclavina de cor leonado intenso, sendo negras as tapaderas do voo e os temóns da cola e, en parte, as remeras primarias.
Porco Celta : A Raza de porco Celta, porco do país, porco galego, beiro, porco de lombo de anguía, é orixinaria de toda Galicia e ten unha alta calidade de carne.O xénero orixinario de todos os porcinos é o "Súas", cos seus tres troncos prehistóricos: -Súas scrofa (xabaril europeu) -Os seus mediterráneo (xabaril mediterráneo) -Súas vittatus (porco asiático).O tronco Celta procedería do cruzamento Súas scrofa ferus co subxénero Striatosus, que se estendeu por distintos países de Europa, como Francia, Bélgica, Dinamarca, Rusia, Suecia, Noruega , Alemaña, Austria, Hungría, Suíza e Portugal, dando lugar a distintas agrupacións célticas, algunhas delas xa extinguidas hoxe en día. En España describíronse varios derivados célticos, ademais do Porco Celta, como o Navarro Baztanés, Catalán, de Vich, Molinés, de Guadalaxara, Alistano, de Zamora, Lermeño, de Burgos e o tipo máis unificado, chamado Chato Vitoriano.O Porco Celta, representante do tronco Céltico puro, é a única raza porcina orixinaria de Galicia e era a máis importante no noso país ata comezos deste século, sufrindo a partir de entón unha continua redución censual e un abandono do costume do pastoreo porcino, todo iso ocasionado pola despoblación rural e a emigración, o que traeu consigo a falta de man de obra e o abandono das terras e tamén pola importación de razas foráneas para intensificar os sistemas produtivos e incrementar os rendementos das explotacións.No ano 1951 só un 14% do total era de raza celta, para chegar posteriormente á case desaparición, incluso chegou a ser descatalogada nos anos oitenta polo Ministerio de Agricultura, se ben na actualidade está incluída no Catálogo Oficial de Razas de Gando de España como raza autóctona española de protección especial ou en perigo de extinción, recollida no real Decreto 1.682/1997, do 7 de novembro.Actualmente, existen exemplares da raza en toda Galicia, aínda que concéntranse principalmente na provincia de Ourense, no sur de Lugo e no centro e noroeste da Coruña.É un animal rústico, áxil, con boa aptitude para a marcha polo seu forte aparello locomotor, o que lle permite percorrer grandes distancias no pastoreo, adaptándose perfectamente aos bosques autóctonos galegos, onde pastorea e aproveita os recursos naturais estacionales como castañas e bellotas.Ten un sistema óseo e muscular moi desenvolvido, sobre todo o tercio anterior, con cabeza forte, longa e carnosa, membros alongádevos, que lle confiren ao xamón unha forma de “violín”, dorso arqueado, de gran lonxitude, que acada en ocasións o metro e medio, anca derrubada, pel grosa poboada de sedas e rabo longo. A lonxitude da columna vertebral confírelle o bambaleo característico en seu andar, o que deu lugar a nomes populares como "Porco de lombo de anguía”.As femias de Porco Celta comézanse a cubrir aos 7-8 meses de idade e, tras unha xestación de 114 días, adoitan parir entre 12 e 14 lechones, que logran criar facilmente porque posúen unhas boas calidades maternais e un número suficiente de tetas útiles para alimentar todos os lechones.A raza porcina celta agrupa animais de tamaño grande, dolicocéfalos e perfil frontonasal de subcóncavo a recto, eumétricos e longilíneos. No seu conxunto son animais rústicos e harmónicos.Dentro desta raza se diferencian 3 variedades de acordo á súa localización e á ausencia ou presenza de pigmentaciones, a Santiaguesa, a Barcina e a Carballina. As variedades santiaguesa e barcina sitúanse no sur das provincias de Lugo e A Coruña e nas provincias de Pontevedra e Ourense, mentres que a variedade carballina é orixinaria da comarca de Carballo e comarcas limítrofes na provincia da Coruña.A súa cabeza é de tamaño grande, forte, alongada e de perfil frontonasal de subcóncavo a recto, sendo no seu conxunto voluminosa coa fronte chaira e proporcionada, formando unha aresta aguda na liña da caluga.e orellas grandes e caídas que cobren os pequenos ollos.O seu pescozo é longo, estreito e forte e o seu tórax é forte e profundo, con costillares pouco arqueados. As lombos longas, lixeiramente inclinadas e de manifesta musculatura, fan máis robusto o tercio anterior.O seu dorso e lombos son estreitos, longos (conta con seis vértebras lumbares) e arqueados. A liña dorsolumbar debuxa desde a cruz larga un arco que se fai máis prominente na unión de costas e anca, que é caída, con formación muscular media. O rabo está provisto na súa extremidade dunha borla de sedas e retórcese de modo típico.O ventre e xenitais son externos, o ventre recollido, con liña inferior chaira, cun mínimo de 6 pezones desenvolvidos, de implantación ampla e regularmente espaciados. e os testículos ben formados, simétricos en lonxitude e tamaño.As súas longas e fortes extremidades están ben formadas, con articulacións impias e definidas e as pezuñas resistentes e duras, con ausencia total de pigmentación, danlle unha marcha viva, grácil e de bambaleo característico da raza.No seu pelo e cor a variedade santiaguesa caracterízase por posuír unha pel rosada con ausencia total de pigmentaciones, a barcina posúe pequenas pigmentaciones a modo de lunares circulares de cor gris-marengo e a carballina caracterízase polas extensas pigmentaciones negras brillantes que en ocasións poden chegar a cubrir todo o seu corpo. Nas tres variedades a pel está cuberta de abundantes pelos, longas e fortes.
Poule de Mos : La race Poule de Mos, a d'autres dénominations comme poule piñona, poule galega et a son origine dans la terre de Chá, dans la province de Lugo et a deux orientations productives les oeufs pour consommation et la viande.Au début du siècle XX on a vu par le secteur de la Terra Chá, dans la province de Lugo, des poules plus grandes que ce qui est communes, très appréciées par la qualité de leurs viandes, et qui soulignaient par leurs crêtes particulières. L'origine de la poule (Gallus gallus domesticus) vient du tronc commun des poules sylvatiques qui viennent du sud-est asiatique, en coïncidant la majorité des historiens que l'espèce prédécesseur passe par le Gallus bankiva. La plupart des races actuelles viennent de croisements avec un ou avec plusieurs des trois grands race- troncs asiatiques : Cochinchina, Langsham et Brahma-Putra. En se basant cette classification, la Poule de Mos on pourrait comprendre dans l'origine Brahma-Putra, race par laquelle s'il a pu être vu influencée, bien que ce soit celle-ci une affirmation difficilement contrastable et insignifiante actuellement.En tenant compte à d'autres classifications plus mises à jour pour les types de base de races de poules, nous incluons notre race entre celles de type atlantique. Historiquement, les producteurs de Capón de Vilalba choisissaient leurs poules pour l'obtention de meilleurs exemplaires et les destiner postérieurement pour l'obtention de leur produit, bien que dans beaucoup de cas les exemplaires manquent d'uniformité morphologique suffisante. Il est à partir des années 40 quand dans l'ancienne Gare D'élevage Régionale de la Galice la race se soumettra à un processus sélection et fixación, en acquérant les premiers exemplaires dans la paroisse de San Xiao de Mos, de la commune de je Châtre de Rei, province de Lugo, ce pourquoi il est décidé de donner au groupe le nom de la paroisse. Après plusieurs années et après avoir atteint l'uniformité de ses caractères tant morphologiques comme productifs, il commence à son grande expansion par toute Galiza. Dans une grande partie des peuples de Galiza on rappelle comme il se doit la race, bien qu'on ait apparentement étendu moins par la province de Pontevedra.À partir de l'année 1960 avec la consolidation de l'aviculture industrielle, on procède à une rapide introduction de croisements de races de poules étrangères, très choisies, pour atteindre de hautes productions, qu'ont séparées aux poules autochtones, en tombant dans le manque de mémoire la Poule de Mos jusqu'à arriver au danger d'extinction. La race, comme nous la connaissons de nos jours, est originaire du secteur "de la Terra Chá", province de Lugo, bien qu'elle ait été immédiatement étendu par les quatre provinces galiciennes et elle est actuellement distribuée dans des noyaux isolés par la toute Galice.Cette poule s'adapte bien à tout type de terrain et des conditions atmosphériques, est de type mixte, avec un bon rendement de la viande, avec une viande de beaucoup de saveur, à à laquelle si elle ajoute une production acceptable d'oeufs, il fait que la race est intéressante pour exploitations avicoles rurales ou autres exploitations d'un plus grand intérêt commercial.Ils sont élevés en liberté, dans contact permanent avec des espaces ouverts et de la végétation abondante. Ainsi, uni à une alimentation composée de produits naturels comme céréales (maïs, blé, etc.), plus tous ces produits que lui fournit la nature, on obtient des productions de grande qualité finale. Il a un plumaje brillant, abondant et compact, il met des oeufs d'un minimum de 50 grammes, avec l'écorce de couleur marron claire.Le coq de cette race pèse entre 3.5 et 4 kg. et la poule de de 2.5 aux 3 kgsy anneaux ont approximativement 22 mm le coq et 20.2 mm la poule.Sa tête plutôt petite et ou est conformée, avec la face rouge, lisse et de texture fine et de crête de couleur rouge, en pois, avec trois files longitudinales papilas ou points ou définies.Les mentons sont rouges, petites, de texture fine, lisses, avec la grosseur inférieure ou arrondie et ce qui est orejitas petites, lisses, de manière lanceolada et de couleur rouge, le bout fort, vigoureux et ou je courbe, dans la mâchoire supérieure prédomine la couleur brune obscure sur ce qui est corné jaunâtre, dans la mâchoire inférieure peuvent apparaître des taches de couleur brune obscure mères seulement dans la partie proximal.Les yeux sont grands, arrondis et de couleur orange obscure, le col svelte et robuste, plutôt long, levé, ou emplumado et ou uni à la tête, avec esclavina abondant en flottant sur les côtes, le tronc : large, profond, long, légèrement incliné face à la colle, le large dos et en tombant légèrement à la colle, peuplé de pourtour de longueur moyenne, la poitrine large, profonde et proéminente, d'une grande capacité, la colle : de petite taille, les faucilles débits sont courtes en dépassant légèrement aux plumes des gouvernails de direction qui sont larges et superposées, le vaste abdomen, les ailes plutôt petites, bien demandées et installées au corps.Pernís forts, robustes, visibles et de longueur moyenne, forts tarsos, les volumes, de couleur jaune, de longueur moyenne, sans plume et avec quatre doigts forts et rectums.La morphologie de la poule en général est comme celle du coq, en tenant compte des différences étant donné le sexe. La crête est moins développée que dans les coqs, les mentons sont plus petits et il est aussi plus petite ce qui est orejita mais conserve la manière lanceolada. La poitrine est sortante mais de moins que dans le coq et de manières plus arrondies l'ensemble du plumaje dans le coq de couleur est leonada avec une ombre rouge- acajou claire, ce qui est esclavina et le pourtour est de couleur plus claire que le reste du manteau. Les plumes petits couvercles les ailes et les épaules sont d'une couleur plus obscure. Les rémiges primaires sont noires, touchées leonado et des rémiges secondaires ils sont leonadas presque dans leur totalité, excepté dans le centre qui acquièrent couleur noire, avec les couvercles du vol noirs. La colle a les gouvernails de direction et les faucilles noires avec un brillant vert métallique. Dans la poule le plumaje de la tête est leonado, avec esclavina de couleur leonado intense, étant noires les couvercles du vol et les gouvernails de direction de la colle et, en partie, les rémiges primaires.
Porc Celta : La Race de porc Celta, porc du pays, porc galicien, beiro, porc d'échine d'anguille, est originaire de la toute Galice et a une haute qualité de viande.Le type originaire de tous les pourceaux est le "Ses", avec ses trois troncs préhistoriques : - Ses scrofa (Européen jabalí) - Ses méditerranéen (Méditerranée jabalí) - Ses vittatus (porc asiatique).Le tronc Celta viendrait du croisement Ses scrofa ferus avec le subtype Striatosus, qui a été étendu par différents pays de l'Europe, comme la France, la Belgique, le Danemark, la Russie, la Suède, la Norvège, l'Allemagne, l'Autriche, la Hongrie, la Suisse et le Portugal, en donnant lieu à différents groupements célticas, certaines de d'elles déjà éteintes de nos jours. En Espagne on a décrit plusieurs dérivés célticos, outre le Porc Celta, comme le Baztanés Navarrais, Catalan, de Vich, Molinés, de Guadalajara, Alistano, de Zamora, Lermeño, de Burgos et le taux le plus unifié, appelé Verre à vin Victorien le Porc Celta, représentant du tronc Céltico pur, est la seule race porcine originaire de la Galice et était le plus important dans notre pays jusqu'au début de ce siècle, en souffrant à partir d'alors une réduction censual continue et un abandon de la coutume du pacage porcin, tout cela provoqué par le dépeuplement rural et l'émigration, ce qui a entraîné le manque de main d'oeuvre et le productifs et augmenter les rendements des exploitations durant l'année 1951 seulement 14% du total était de race celta, pour arriver postérieurement presqu'à la disparition, même est arrivé à être descatalogada durant les années quatre-vingt par le Ministère de l'Agriculture, bien qu'il soit actuellement incluse dans le Catalogue Officiel de Races de Bétail de l'Espagne comme race autochtone espagnole de protection spéciale ou en danger d'extinction, reprise dans l'arrêté royal 1.682/1997, de du 7 novembre Actuellement, il existe des exemplaires de la race dans la toute Galice, bien qu'ils se concentrent principalement la province d'Ourense, sur le sud de Lugo et dans le centre et les nords-ouest de A La Corogne C'est un animal rustique, agile, avec une bonne aptitude pour la marche par son fort appareil locomotif, ce qui lui permet de parcourir de grandes distances dans le pacage, en s'adaptant parfaitement aux forêts autochtones galiciennes, où il dirige et il profite des ressources naturelles saisonnières comme châtaignes et glands.A un système osseux et musculaire très développé, surtout le troisième précédent, avec tête forte, longue et charnue, membres élargis, qui confèrent au jambon une forme de "violon", dos plié, d'une grande longueur, qui atteint parfois le mètre et moyen, grupa démolie, peau lourde peuplée de soies et longue queue. La longueur de la colonne vertébrale lui confère ce qui est bamboleo caractéristique dans son marcher, ce qui a donné lieu à des noms populaires comme "Porc d'échine d'anguille".Les femelles de Porc Celta sont commencées à couvrir à aux 7-8 mois d'âge et, après une gestation de 114 jours, vêlent généralement entre 12 et 14 porcs, qu'elles obtiennent élever facilement parce qu'ils possèdent de bonnes qualités maternelles et un nombre suffisant de mamelles utiles pour nourrir tous les porcs.La race porcine celta groupe des animaux grande taille, dolicocéfalos et profil frontonasal d'subévasement à rectum, eumétricos et longilíneos. Dans leur ensemble ils sont des paysans et harmonieux animaux.Dans cette race on différencie 3 variétés en accord avec leur localisation et l'absence ou la présence de pigmentations, la Santiaguesa, la Barcina et la Carballina. Les variétés santiaguesa et barcina se dans le sud des provinces Lugo et de A La Corogne et dans les provinces Pontevedra et d'Ourense, tandis que la variété carballina est originaire du secteur Carballo et secteurs limitrophes dans la province de A La Corogne.Sa tête est grande taille, fort, élargie et de profil frontonasal d'subévasement à rectum, étant dans son ensemble volumineuse avec l'avant plate et proportionnée, en formant un bord aigu dans la ligne de la nuca.y grandes oreilles et chutes qui couvrent les petits yeux.Son col est long, étroit et fort et son thorax est fort et profond, avec des côtes peu pliées. Les longs dos, légèrement inclinées et de musculatura manifeste, font davantage de robuste le troisième précédent.Son dos et échines sont étroits, longs (compte avec six vertèbres lombaires) et pliés. La ligne dorso-lombaire dessine depuis la croix élargit un arc qu'elle devient plus proéminent dans l'union de dos et grupa, qui est chute, avec formation musculaire moyenne. La queue est pourvue dans son extrémité d'une borla de soies et il est tordu de manière typique.Le ventre et les genitales sont externes, le ventre repris, avec ligne inférieure plate, avec un minimum de 6 mamelons développés, de la vaste implantation et régulièrement espacés. et les testicules bien formés, symétriques en longueur et taille.Ses longues et forts extrémités sont bien formés, avec des articulations impias et définies et les sabots résistants et durs, avec absence totale de pigmentation, lui donnent une marche vive, grácil et de bamboleo de caractéristique de la race.Dans ses cheveux et couleur la variété santiaguesa se caractérise pour posséder une peau attrayante avec absence totale de pigmentations, ce qui est barcina possède de petites pigmentations comme taches circulaires de couleur gris-marengo et ce qui est carballina se caractérise par les pigmentations noires brillantes étendues qui peuvent parfois arriver à couvrir tout son corps. Dans les trois variétés la peau est couverte de soies abondantes, lâches et forts.
Hen of MOS : The race Hen of MOS, has other denominations like hen piñona, hen galega and has its origin in the Earth of Chá, the province of Lugo and has two productive directions the eggs for consumption and the meat. At the beginning of century XX they were seen by the region of the Terra Chá, in the province of Lugo, hens greater than the common ones, very appreciated by the quality of its meats, and that emphasized by their peculiar crests. The origin of the hen (Gallus gallus domesticus) comes from the common trunk of the selváticas hens that they come from the Asian Southeastern, agreeing most of the historians in which the predecesora species happens through the bankiva Gallus. Most of the present races comes from crossings with one or several from the three great Asian race-trunks: Cochinchina, Langsham and Brahma-Putra. Being based on this classification, the Hen of MOS could be included within the Brahma-Putra origin, race by which if it could be seen influenced, although it is a this resistable and hardly insignificant affirmation at the present time. Taking care of other updated classifications more for the basic types of races of hens, we included our race between those of Atlantic type. Historically, the producers of Capon of Vilalba selected their hens for the obtaining of better units and to later destine them for the obtaining of their product, although in many cases the units lacked sufficient morphologic uniformity. It is as of the years the 40 when in the old Regional Cattle Station of Galicia it is put under the race a selection process and fixación, acquiring itself first units in the parish of San Xiao de Mos, of the municipality of I castrate of King, province of Lugo, reason why it is decided to give to the group the name of the parish. After several years and after reaching the uniformity of his morphologic characters as as much productive, it begins to his great expansion by all Galiza. To a large extent of the towns of Galiza the race remembers fehacientemente, although apparently less by the province of Pontevedra extended. As of year 1960 with the reinforcement of the industrial poultry keeping, it is come to a fast introduction of crossings of races of foreign hens, very selected, to reach discharges productions, that went separating to the native hens, falling in the forgetfulness the Hen of MOS to arriving at the extinction danger. The race, as we know it nowadays, is original of the region of the "Terra Chá", province of Lugo, although immediately it extended by the four Galician provinces and at the moment it is distributed in isolated nuclei by all Galicia. This hen adapts well to any type of land and atmospheric conditions, are of mixed type, with good meat yield, a meat of much flavor, to which if it adds an acceptable egg production to him, it causes that the race is interesting for rural bird-raising operations or other operations of greater commercial interest. They grow up in freedom, in permanent contact with open spaces and abundant vegetation. Thus, together with an feeding composed of natural products like cereals (maize, wheat, etc.), plus all those products that to him the nature provides, productions of great final quality are obtained. It has a shining, abundant and compact plumage, puts eggs of a minimum of 50 grams, with the clear rind of brown color. The rooster of this race weighs between 3.5 and 4 kgs. and the 3 hen of the 2.5 to kgsy ring has approximately 22 mm the rooster and 20,2 mm the hen. Its head rather small and either is conformed, with the red face, smooth and of fine texture and crest of red color, in pea, with three longitudinal of papilas or points or defined rows. The chins are red, small, of fine texture, smooth, with the inferior or cleared thickness and the small, smooth orejitas, of lanceolada form and red color, the strong, vigorous and or curved tip, in the superior jaw predominate corneous the dark brown color on the yellowish one, in the inferior jaw can appear spots of dark brown color mothers only in the proximal part. The eyes are great, cleared and of dark color orange, robust, rather long the neck esbelto and, getting up, either emplumado and or united at the top, with abundant esclavina floating on the coasts, the trunk: wide, deep, long, slightly inclined expensive to the tail, the wide back and falling slightly to the tail, town of fringes of medium length, the wide, deep and prominent chest, of great capacity, the tail: of small size, the sickles of great volume are short exceeding slightly to the pens rudders that wide and are superposed, the ample abdomen, the small wings rather, well fond of being coaxed and fitted to the body. Pernís strong, robust, visible and of medium length, strong, heavy tarsos, of yellow color, medium length, without pens and with four strong and straight fingers. The morphology of the hen in general is like the one of the rooster, considering the differences due to sex. The crest less is developed than in the roosters, the chins are smaller and also the orejita is smaller but it conserves the lanceolada form. The chest is salient but less than in the rooster and of forms more cleared the set of the plumage in the rooster it is of color leonada with a sure shade red-mahogany the esclavina and the fringes are of clearer color that the rest of the mantle. The pens small covers of the wings and shoulders are of a darker color. The primary rowers are black, bordered of leonado and the secondary rowers are leonadas almost in their totality, except in the center who acquire black color, with the black covers of the flight. The tail has the rudders and black sickles with a metallic green brightness. In the hen the plumage of the head is leonado, with esclavina of intense leonado color, being black the covers of the flight and the rudders of the tail and, partly, the primary rowers.
Celta Pig : The Race of Celta pig, pig of the country, Galician pig, beiro, pig of eel back, is original of all Galicia and has a high quality of meat. The original sort of all the pigs is "His", with its three prehistoric trunks: - His scrofa (European wild boar) - Its Mediterranean (Mediterranean wild boar) - His vittatus (Asian pig). The Celta trunk would come from the crossing His scrofa ferus with the Striatosus subgenus, that extended by different countries from Europe, like France, Belgium, Denmark, Russia, Sweden, Norway, Germany, Austria, Hungary, Switzerland and Portugal, giving rise to different célticas groupings, some of them already extinguished nowadays. In Spain several célticos derivatives have been described, in addition to the Celta Pig, like the Navarrese Baztanés, Catalan, of Vich, Molinés, of Guadalajara, Alistano, of Zamora, Lermeño, of Towns and the type more unified, called Flat Victoriano.El Celta Pig, representative of pure the Céltico trunk, is the only original pig race of Galicia and was most important in our country until beginnings of this century, suffering from then a continuous censual reduction and abandonment of the custom of the pig pasturing, all it caused by the rural depopulation and the emigration, which brought with himself the lack of manual labor and abandonment of earth and also by the import of foreign races to intensify the productive systems and to increase the yields of celta explotaciones.En year 1951 only a 14% of the total era of race, to arrive later at almost the disappearance, even got to be descatalogada in the Eighties by the Ministry of Agriculture, although at the present time it is including in the Official Catalogue of Races of Cattle of Spain like Spanish native race of special protection or in extinction danger, collection in Real decree 1,682/1997, of the 7 of noviembre.Actualmente, exists exemplary of the race in all Galicia, although they are concentrated mainly in the province of Ourense, in the south of Lugo and the center and the northwest of A Corunna. It is a rustic, agile animal, with good aptitude for the march by his strong locomotive apparatus, which allows him to cross great distances in the pasturing, adapting perfectly to the Galician native forests, where it shepherds and it takes advantage of the seasonal natural resources like chestnuts and acorns. It has a bony and muscular system very developed, mainly the previous third, with strong head, releases and fleshy, extended members, that confer to jamón a form to him of "violin", bent back, of great length, that reaches the meter and means sometimes, grupa demolished, heavy skin populated with bristles and long tail. The vertebral length of column confers the characteristic swinging to him in his to walk, which gave rise to popular names like "Pig of eel back". The females of Celta Pig begin themselves to cover to the 7-8 months of age and, after a gestation of 114 days, usually they give birth between 12 and 14 pigs, that manage to raise easily because they have good maternales qualities and a number sufficient of useful teats to feed all the pigs. The pig race celta groups animals of great size, dolicocéfalos and frontonasal profile of subconcave to rectum, eumétricos and longilíneos. As a whole they are rustic and harmonic animals. Within this race 3 varieties according to their location and to the absence or presence are different from pigmentaciones, the Santiaguesa, Rust-coloured and the Carballina. The varieties santiaguesa and rust-coloured are located in the south of the provinces of Lugo and To Corunna and in the provinces of Pontevedra and Ourense, whereas the carballina variety is original of the region of Carballo and bordering regions in the province of A Corunna. Its head is of great, strong size, extended and of frontonasal profile of subconcave to rectum, being as a whole voluminous with the flat and provided forehead, forming an acute edge in the line of nuca.y great ears and falls that cover the small eyes. Its neck is long, narrow and strong and its thorax is strong and deep, with costillares little been nauseated. The long backs, slightly inclined and of manifest musculatura, make the previous third more robust. Their back and backs narrow, long (it counts on six lumbar vertebrae) and are bent. Line to dorsolumbar draws from cross wide arc that becomes in the union of back and grupa, that is fallen, with muscular formation more prominent average. The tail is provided in its extremity of a tassel of bristles and it twists of typical way. The belly and the genitals are external, the gathered belly, with flat inferior line, a minimum of 6 developed nipples, ample implantation and regularly spaced. and the testicles affluent formed, symmetrical in length and size. Their long and strong extremities well are formed, with joints impias and defined and the resistant and hard hooves, with total absence of pigmentación, they give an alive, graceful march him and of swinging characteristic of the race. In its hair and color the santiaguesa variety is characterized to have a pink skin with total absence of pigmentaciones, the rust-coloured one has small pigmentaciones as a circular spots of color gray-marengo and the carballina is characterized by the extensive shining black pigmentaciones that sometimes can get to cover all their body. In the three varieties the skin is covered with abundant bristles, long and strong.
Hen of MOS : The race Hen of MOS, has other denominations like hen piñona, hen galega and has its origin in the Earth of Chá, the province of Lugo and has two productive directions the eggs for consumption and the meat. At the beginning of century XX they were seen by the region of the Terra Chá, in the province of Lugo, hens greater than the common ones, very appreciated by the quality of its meats, and that emphasized by their peculiar crests. The origin of the hen (Gallus gallus domesticus) comes from the common trunk of the selváticas hens that they come from the Asian Southeastern, agreeing most of the historians in which the predecesora species happens through the bankiva Gallus. Most of the present races comes from crossings with one or several from the three great Asian race-trunks: Cochinchina, Langsham and Brahma-Putra. Being based on this classification, the Hen of MOS could be included within the Brahma-Putra origin, race by which if it could be seen influenced, although it is a this resistable and hardly insignificant affirmation at the present time. Taking care of other updated classifications more for the basic types of races of hens, we included our race between those of Atlantic type. Historically, the producers of Capon of Vilalba selected their hens for the obtaining of better units and to later destine them for the obtaining of their product, although in many cases the units lacked sufficient morphologic uniformity. It is as of the years the 40 when in the old Regional Cattle Station of Galicia it is put under the race a selection process and fixación, acquiring itself first units in the parish of San Xiao de Mos, of the municipality of I castrate of King, province of Lugo, reason why it is decided to give to the group the name of the parish. After several years and after reaching the uniformity of his morphologic characters as as much productive, it begins to his great expansion by all Galiza. To a large extent of the towns of Galiza the race remembers fehacientemente, although apparently less by the province of Pontevedra extended. As of year 1960 with the reinforcement of the industrial poultry keeping, it is come to a fast introduction of crossings of races of foreign hens, very selected, to reach discharges productions, that went separating to the native hens, falling in the forgetfulness the Hen of MOS to arriving at the extinction danger. The race, as we know it nowadays, is original of the region of the "Terra Chá", province of Lugo, although immediately it extended by the four Galician provinces and at the moment it is distributed in isolated nuclei by all Galicia. This hen adapts well to any type of land and atmospheric conditions, are of mixed type, with good meat yield, a meat of much flavor, to which if it adds an acceptable egg production to him, it causes that the race is interesting for rural bird-raising operations or other operations of greater commercial interest. They grow up in freedom, in permanent contact with open spaces and abundant vegetation. Thus, together with an feeding composed of natural products like cereals (maize, wheat, etc.), plus all those products that to him the nature provides, productions of great final quality are obtained. It has a shining, abundant and compact plumage, puts eggs of a minimum of 50 grams, with the clear rind of brown color. The rooster of this race weighs between 3.5 and 4 kgs. and the 3 hen of the 2.5 to kgsy ring has approximately 22 mm the rooster and 20,2 mm the hen. Its head rather small and either is conformed, with the red face, smooth and of fine texture and crest of red color, in pea, with three longitudinal of papilas or points or defined rows. The chins are red, small, of fine texture, smooth, with the inferior or cleared thickness and the small, smooth orejitas, of lanceolada form and red color, the strong, vigorous and or curved tip, in the superior jaw predominate corneous the dark brown color on the yellowish one, in the inferior jaw can appear spots of dark brown color mothers only in the proximal part. The eyes are great, cleared and of dark color orange, robust, rather long the neck esbelto and, getting up, either emplumado and or united at the top, with abundant esclavina floating on the coasts, the trunk: wide, deep, long, slightly inclined expensive to the tail, the wide back and falling slightly to the tail, town of fringes of medium length, the wide, deep and prominent chest, of great capacity, the tail: of small size, the sickles of great volume are short exceeding slightly to the pens rudders that wide and are superposed, the ample abdomen, the small wings rather, well fond of being coaxed and fitted to the body. Pernís strong, robust, visible and of medium length, strong, heavy tarsos, of yellow color, medium length, without pens and with four strong and straight fingers. The morphology of the hen in general is like the one of the rooster, considering the differences due to sex. The crest less is developed than in the roosters, the chins are smaller and also the orejita is smaller but it conserves the lanceolada form. The chest is salient but less than in the rooster and of forms more cleared the set of the plumage in the rooster it is of color leonada with a sure shade red-mahogany the esclavina and the fringes are of clearer color that the rest of the mantle. The pens small covers of the wings and shoulders are of a darker color. The primary rowers are black, bordered of leonado and the secondary rowers are leonadas almost in their totality, except in the center who acquire black color, with the black covers of the flight. The tail has the rudders and black sickles with a metallic green brightness. In the hen the plumage of the head is leonado, with esclavina of intense leonado color, being black the covers of the flight and the rudders of the tail and, partly, the primary rowers.
Celta Pig : The Race of Celta pig, pig of the country, Galician pig, beiro, pig of eel back, is original of all Galicia and has a high quality of meat. The original sort of all the pigs is "His", with its three prehistoric trunks: - His scrofa (European wild boar) - Its Mediterranean (Mediterranean wild boar) - His vittatus (Asian pig). The Celta trunk would come from the crossing His scrofa ferus with the Striatosus subgenus, that extended by different countries from Europe, like France, Belgium, Denmark, Russia, Sweden, Norway, Germany, Austria, Hungary, Switzerland and Portugal, giving rise to different célticas groupings, some of them already extinguished nowadays. In Spain several célticos derivatives have been described, in addition to the Celta Pig, like the Navarrese Baztanés, Catalan, of Vich, Molinés, of Guadalajara, Alistano, of Zamora, Lermeño, of Towns and the type more unified, called Flat Victoriano.El Celta Pig, representative of pure the Céltico trunk, is the only original pig race of Galicia and was most important in our country until beginnings of this century, suffering from then a continuous censual reduction and abandonment of the custom of the pig pasturing, all it caused by the rural depopulation and the emigration, which brought with himself the lack of manual labor and abandonment of earth and also by the import of foreign races to intensify the productive systems and to increase the yields of celta explotaciones.En year 1951 only a 14% of the total era of race, to arrive later at almost the disappearance, even got to be descatalogada in the Eighties by the Ministry of Agriculture, although at the present time it is including in the Official Catalogue of Races of Cattle of Spain like Spanish native race of special protection or in extinction danger, collection in Real decree 1,682/1997, of the 7 of noviembre.Actualmente, exists exemplary of the race in all Galicia, although they are concentrated mainly in the province of Ourense, in the south of Lugo and the center and the northwest of A Corunna. It is a rustic, agile animal, with good aptitude for the march by his strong locomotive apparatus, which allows him to cross great distances in the pasturing, adapting perfectly to the Galician native forests, where it shepherds and it takes advantage of the seasonal natural resources like chestnuts and acorns. It has a bony and muscular system very developed, mainly the previous third, with strong head, releases and fleshy, extended members, that confer to jamón a form to him of "violin", bent back, of great length, that reaches the meter and means sometimes, grupa demolished, heavy skin populated with bristles and long tail. The vertebral length of column confers the characteristic swinging to him in his to walk, which gave rise to popular names like "Pig of eel back". The females of Celta Pig begin themselves to cover to the 7-8 months of age and, after a gestation of 114 days, usually they give birth between 12 and 14 pigs, that manage to raise easily because they have good maternales qualities and a number sufficient of useful teats to feed all the pigs. The pig race celta groups animals of great size, dolicocéfalos and frontonasal profile of subconcave to rectum, eumétricos and longilíneos. As a whole they are rustic and harmonic animals. Within this race 3 varieties according to their location and to the absence or presence are different from pigmentaciones, the Santiaguesa, Rust-coloured and the Carballina. The varieties santiaguesa and rust-coloured are located in the south of the provinces of Lugo and To Corunna and in the provinces of Pontevedra and Ourense, whereas the carballina variety is original of the region of Carballo and bordering regions in the province of A Corunna. Its head is of great, strong size, extended and of frontonasal profile of subconcave to rectum, being as a whole voluminous with the flat and provided forehead, forming an acute edge in the line of nuca.y great ears and falls that cover the small eyes. Its neck is long, narrow and strong and its thorax is strong and deep, with costillares little been nauseated. The long backs, slightly inclined and of manifest musculatura, make the previous third more robust. Their back and backs narrow, long (it counts on six lumbar vertebrae) and are bent. Line to dorsolumbar draws from cross wide arc that becomes in the union of back and grupa, that is fallen, with muscular formation more prominent average. The tail is provided in its extremity of a tassel of bristles and it twists of typical way. The belly and the genitals are external, the gathered belly, with flat inferior line, a minimum of 6 developed nipples, ample implantation and regularly spaced. and the testicles affluent formed, symmetrical in length and size. Their long and strong extremities well are formed, with joints impias and defined and the resistant and hard hooves, with total absence of pigmentación, they give an alive, graceful march him and of swinging characteristic of the race. In its hair and color the santiaguesa variety is characterized to have a pink skin with total absence of pigmentaciones, the rust-coloured one has small pigmentaciones as a circular spots of color gray-marengo and the carballina is characterized by the extensive shining black pigmentaciones that sometimes can get to cover all their body. In the three varieties the skin is covered with abundant bristles, long and strong.